Storlien
Efter det att järnvägen till Storlien invigts 1882 hade doktor Ernst Westerlund sin sommarpraktik här. Han insåg tidigt Storliens lämplighet som luftkurort. Patienter strömmade till från hela Sverige - men även från Norge, Finland och många andra länder - för att bli behandlade av "mirakeldoktorn".
Från 1888 vistades "luftgästerna" under sommarmånaderna på familjen Selanders nybyggda hotell. Doktorn - och alla blommorna - kom i juli.
Kurortshotellet låg på platån NO om järnvägsstationen - där Fjäll-lyorna nu står. Det byggdes ut vartefter under de 30 år som doktor Westerlund verkade i Storlien. Det hette Norska Hotellet, Nya Hotellet, Storliens Sanatorium, Storliens Pensionat och från 1905 Högfjällspensionatet.
Doktor Westerlunds behandlingsmetod var att frigöra patienternas egen läkekraft och förmå dem att överta ansvaret för sitt tillfrisknande. Han ordinerade "regimer" - regelbundna livsmönster - ofta med sträng diet, praktiskt arbete och vila. Det viktigaste var dock att "ta motion"!
Man visste att det var en kraftig stimulans för kropp och själ att vistas och vandra på hög höjd. Gärna just högre än 600 m.ö.h.
Doktorn införde systemet med bänkar att vila på. Många bänkar skänktes av nöjda patienter och fick namn. Ingenjör Danielsson från Östersund ledde arbetet med att stenlägga stigen som går runt Vargklyftan och vidare. Man fick ordination att gå till en viss bänk - allt efter ork. Antingen gick man mot "Toppen", där Vindarnas Tempel nu finns eller längs "Blomsterstigen". Doktorn kunde sitta på sin lite undanskymda bänk och se om patienterna följde hans anvisningar - vilka ofta var mycket originella!
På doktorns ordination skulle man så småningom bära upp en sten och lägga den på det ställe, som vi idag kallar Ernstkumlet.
Gör gärna likadant och ha en bra tur!
Läs även:
"Jemtland som klimatisk kurort" - Delar av en av Ernst Westerlund handskriven uppsats
"När jag fann Storlien" - Av Ernst Westerlund
Broschyren om "Blomsterstigen" kan du ladda ner som PDF här (ca: 31 MB)
Läs även mer i Stina Palmborgs bok:
"Ernst Westerlund, Enköpingsdoktorn En läkekonstens storman"
Nytryck av boken kan du beställa här
Information om Storlien-Storvallen hittar du här: www.storlienhogfjallshotell.se
Res till Storlien i Dr Westerlunds spår
Vinter som sommar är Storlien ett resmål med mycket att erbjuda de som vill ägna sig åt skidåkning, utförsåkning och längdåkning, eller vandringar i fjällvärlden.
Blomsterstigen, det som främst minner om den sommarpraktik som Ernst Westerlund bedrev är naturligtvis det som främst lockar vår, sommar och höst, men det finns flera lockande vandringsleder.
Hur kommer man till Storlien?
Hur tar man sig då från Enköping till Storlien? Tåg eller bil är de enklaste alternativen.
Med bil väntar 690 kilometer enkel resa. Från Enköping och riksväg 55 till Uppsala och därefter Europaväg 4 norrut mot Sundsvall. Därefter är det Europaväg 14 mot nordväst som leder till Östersund och målet i Storlien.
Föredrar man tåg kan man välja att åka buss med Upplands lokaltrafik till Uppsala, eller tåg till Stockholm, och därifrån SJ:s nattåg till Östersund och vidare till Storlien med Vy Norrtåg Regional. Resan med nattåg tar drygt tio timmar.
Föredrar man att resa på dagen är det SJ-tåg från Uppsala alternativt Stockholm som gäller, men då till Duveds station, och därifrån vidare med Jämtlands länstrafikbuss till Storlien. Restiden är då cirka åtta timmar.
Priserna varierar och det kan antal byten och stationer också göra. Enklast är att gå in på www.SJ.se och kolla resmöjligheter och -tider.
Det går också att åka buss (Flixbus heter nu det som förr var Swebus) till Sundsvall och tåg därifrån till Storlien. https://www.flixbus.se/
Hur bor man i Storlien?
Storlien Högfjällshotell har nu öppnat igen efter en genomgripande renovering. Det är öppet varje dag året om och med 210 rum och närmare 500 bäddar, har de oftast tillgängliga rum. Läs mer på: www.storlienhogfjallshotell.se
Boende går också att få via Le Ski, Storliens Lodge and Skihouse, med restaurang.
Det går också att söka boende via https://storlienservice.se/
Hur äter man i Storlien?
Storlien Högfjällshotell har öppet varje dag året runt för frukost, lunch, fika och middag. De har även ett trevligt bibliotek med porträtt, byster, böcker och annat som kan kopplas till dr Westerlund och Storliens historia.
I lägenhetshotell och stugor kan man ordna sina egna måltider – Storlien, nära gränsen till Norge, är en gränshandelsort och där finns en mycket stor Coop-butik. Men där finns också restaurangen Le Ski, https://leski.se/
och där finns Flamman, en restaurang som erbjuder ”härliga middagar där råvarorna är hämtade från traktens skogar, fjäll och vattendrag.” Öppettiderna bör kollas via Flammans hemsida: https://www.flamman.nu
Kolla runt på https://visitfjallen.se där ges olika rese- och sökalternativ.
Sök gärna på Storlien, det är naturligtvis den plats som Westerlundssällskapet gärna ser att får besökare, vinter som sommar!